School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. (continued from previous page)
    an dtighearna dtalmhan fuaireadar siúd dalladh uatha. Níor dheineadar dearmhad ar na sgrámairí. Is minic do rugadar leó na daoine úd agus chuireadar iachall ortha siubhal ar thuras fada ist oidhche i bhfad ón a tig féin agus cúntas do thabhairt ortha féin i láthair captaein éigin
    D'inniseadh don cuirpeach cad é an píonós a bhfuigheadh sé muna gcaithfeadh sé uaidh an talamh a sgrámadh sé. Gan fabht do chuireadh píucín os coinair a súl ar eagla go sgéithfeadh sé ortha agus cuireadh ar an mbóthar abhaile arís é mar eadh acht is amhlaidh a cuireadh as a slighe é agus nuair a thiocfadh breacadh an lae is amhlaidh a bhíodh sé i bhfad ó bhaile
    Do bhaineadh na Buachaillí Bana úd an coirce agus an gairdín prátaí ba leis na daoine úd
      1. people