School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. (continued from previous page)
    Muinntire Uí Mhathghamhna. Duine atá marbh anois a innis an sgéal dom. Se an ainm a bhí air ná Seán O h Úrd [?] Ó Ceapa Ruadh. Tá a mhac Domhnall i n-a chomhnuidhe ann anois agus bhí Seán i n-a fhear oibre ag muinntir an Chaisleáin. Ba le Risteárd Ó Mathghamhna anáit san am san.
    An lá so do chuir an maor na fir ag cur srann i n-aice an chillín sin agus ní raibh fhios aige (ag an Mathghamhnach) aon cilín a bheith ann. Mac do Dhonnchadh Ó Mathghamhna a b'eadh an Risteárd seo agus bhí eagla an domhain air roimh na sagairt.
    Bé Cáit Buidhe leas mháthair do Risteárd agus tar éis guidheanna an tAthair Seán Neidín fuair sé bás go h-obann.
    An lá so go raibh na fir ag cur na gcrann nuair a bhí fear des na fearaibh ag cur agus díreach nuair a sháith sé an rán
    Pádraig Ó Cathbhuaidh