School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. (continued from previous page)
    Aifreann maidean Nodhlag tímcheall deich is fiche bliadhain ó shoin roimh breacadh an lae chonnaic sí cearr eadtruinn lán de daoinibh ag gabháil suas an casáin sin. Oidhche eile bhí beirt fhear ag teacht abhaile ó Neidín an sean bhóthair sin agus bhí dhá chapall agus ciseáin acu agus gléás stáisiúin acu. Tháinig an tuille ar an abhainn agus do bádhad an beirt agus na capaill.
    Laetheanta tar éis sin bhí sagart ag gabháíl tríd an ngleann agus bhí muinntear ag caint leis agus ag innsint dó cionnus d'imthigh an beirt fhear gan an sagart. Dubhairt an sagart go raibh a n-anamanna slán sábháltha mar go raibh sagart ón dtaobh eile cun iad do thonnlacadh go dtí an Slánuightheoir agus dubhairt sé fós gurabh é an bádhad an