School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

ceannuidhe buille tubaisteach ar dhearnain láimhe an duine eile.
    Bhí duil mór san dtroid ag muinntir seo sa tsean aimsir, agus do shílidís ná raibh aon mhaith sa ló mura mbéadh troid nó dó nó trí ann.
    Bhí fear ón áit seo i Neidín ar an aonach agus d'fhéach sé suas ar an gclog agus ar seisean "Tá sé a dódhéag a chlog agus níl buille buailte fós". Bhí braon maith ólta aige agus d'árduigh sé a bhata agus bhuail sé buille ar an gcéad duine a tháinig suas cuige agus bhí an t-aonach i n-a rúaille búaille sar i bhfad.
    Bhí fear eile ann agus tá a mhac 'na bheatha tímcheall na h-áite fós i n-áit darbh ainm di Ceap A'Ruaidh.
    Sé an ainm atá air ná Liam Mac Guill.
    Bhí duil san dtroid innti agus nuair nár b'fhéidir leis duine ar an aonach a throidfead leis d'fhághail
        1. trade
    Pádraig Ó Cathbhuaidh