School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. (continued from previous page)
    sé an bainne ag rith amach an dorus. Chuaidh sé síos go dtí an Caisleán cun an sgéal d'innsint don Mhathghamhnach mar bhí sinacht aige ar muinntear Dhún Ciaráin. Theas san am san mar b'sin é an Tighearna Talmhan a bhí ar an ndúthaigh seo.
    Bhí na póilí ag an Cros Bóthar i n-aice le Neidín ag an t-am sin agus thainig beirt acy cun an chaisleáin an lá áirithe seo, agus bhí fear na bó ag an gCaisleán leis.
    D'ínnis sé do'n Mathgamhnach cionnus a ghoid agus a mharbhuig An Faoitheach a bhó, d'innis An Mathghamhnach do na póilí é. Do chuaidh na póilí ar thóir faoitigh. Do gabhadh é agus caitheadh isteach i bpríosún é. Do trialadh é agus bhí An Mathghamhnach an Gaúistí a bhí á thrialadh. Daoradh cun a
    Seán Ó Cathbhuaidh
    Pádraig Ó Conchubhair