School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

di.
    Do dhein sí báisín bainne do dhéanamh te agus thug sí dó é. D'ól sé é agus chuaidh sé achodhladh. Do codhladh an leanbh is aosda leis an Seán Bán seo agus bhí cion mór aige dó. Ar maidin lár na bhárach d'eirig sé agus thug sé an féar tirm do na beithidhigh agus dubhairt se leis an mnaoi ná raibh sé ar foghnamh agus go mbeadh sé air dul abhaile.
    Thóg sé an leapa agus níor eirig sé. Do chuaidh bean Uí Dhochartaigh suas cun an buachaill d'fheiscint agus bhí sé go h-olc agus d'fhiafruig sé dhi cad na thaobh nár thug sí an garsún cun é d'fheiscint agus dubhairt sí go mbearfadh sí léi é an chéad lá eile a bheadh sí ag teacht.
    Cómh maith do dhein agus do labhair Seán Bán cúpla focal leis
    Criostóir Ó Laoghaire