School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

tar éis sin.
    Do bhí mhiúil ag Seán a bhí chómh mór le capall agus leanfadh sé ag cos ináirde ó ceann ceann na bhliadhna. Dhó bhí mac óg spioradamhail ag Seán darb ainm do Tadhg A tSaic agus do chuimhnig sé ar seift cun an caphall agus an trucaill do ghoid ón sean duine. Do bhain sé an da roth den trucall agus do chuir é féin agus buachaill eile é síos fén gcasadh tamall maith ón dtig i dtreó ná cloisfeadh an t-athair an trucall ag gluaiseacht ag breacadh an lae. Do chuireadar an gléas fén dtrucall agus annsan do chuadar suas go dtí an pháirc i na raibh an miúil ag mbhear acht fé mar do bhí fhios aige do rith sé uatha agus níor stad sé gur shroich sé Ros da mhíle uatha. Do bhí an lá ag breacadh agus d'eirigheadar as agus do ghluaiseadar ó thuaidh agus
    Seán Ó Cathbhuaidh
    Seán Ó Cathbhuaidh