School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

tríd an bótar o Beanntraighe go Baile Caisleán Béarra.
    Do bhí an bóthar publaídhe déanta suas le seasca bliadhain ó shoin, na fír a bhí ag obhair ar an mbóthar sin, se an tuarastal a fuaradar ná sé pingne sa ló agus bhíodar ag obair go h-ana cruaidh ann. Tá roilig i gCíll-Cásgáin agus is ann a cuireadh na daoine a fúair bás núair a bhí an seana séipéal in úsáid.
  2. Is mór an t-athrú atá tagaite ar an paróiste seo anois seacas fadó. Fadó bhí an bóthar an clíathán an cnuich ach anois níl sé i bhfad ón bhfairrge. Ní raibh an t-seana bóthar oidreamhnach i gcóir gluaisteáin mar bhí mórán cloca air. Do bhí géag de ag dul suas droiceadh Eadargóil agus ag dul tré beárna na Gaile go dtí Gleann Garbh.
    Fadó do cití spridh ar an mbóthar. Nuair a deineadh an bóthar nua ba mhór an fughaiscilt do na daoine é sin mar fuaradar obair air, na fir a bhí ag obair ar an mbóthar sin ní fuaradar mar tuarastal acht ocht bpingne sa
    Máire Ní Concubhair