School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (continued from previous page)
    nó rudaí ann na bionn gáth aca sa tig. Fadó nuair ná raibh aon coróiní ag na daoine piocaidís deich cloca beaga agus caithidís ar an gcásán mór timceall an tobair íad, nuair a bídís ag dul timceall.
  2. Bhí lá saoíre aiteamhal againn Dé Ceadaoín seo caithte. Patrún iseadh bhí ins an paroíste seo sé sin féasta in onóir do Mocuda Naomhtha. Is inaice tobar an beannaca i gcnuc leitrim iseadh bhí an comluadar, mar deir na daoíne go raibh bainnt mór ag Mocuda leis an dtobar san. Is i gCiarraíghe do rugadh Mocuda naomhtha in áit in aice an Máing agus tar-éis blíadhanta fada do cuir sé mainistir mór ar bun i Lios Mór. Táirle uair nuair a bhí Mocuda ag gábháil tríd an paroíste seo gur caith sé tamaill in aice tobar an beannaca. Deirtear gur dhein sé both ann dó féin cé nach bfuil aon ríghean de anois ann. Deirtear leis gur cuir sé leighis éigin ins an dtobair. Mar sin an cúighmeadh lá fichid de Mí na Bealtaine gac blíadhan cifeá dreamna daoine ag gluaiseacht leó fé dhéin tobar an bheannaca
    Máire Ní Choncubhair