School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. Bhí fear in a comnaidhe ar an dtaobh tuaidh de'n paróiste seo fadó. Úair amháin tháinig bó cun an doras cuige. Ní raibh a lán bainne ag an fear an amh ceadna agus cuaidh se amach agus dein se an bó do cruad. Gach aon lá ó shoin amach deineadh se an bó do cruadh agus bíodh gamhain aici gach bliadain. Úair amháin núair a bhí an fear ag cruad mbó ní talfadh an bó an bainne agus do bhuail an fear leis an buarach agus deirtear nach ceart bó do buaileadh le buarach. Do tug an bó aon léim amháin agus d'imthig sí agus níor stad sí gur sgrois sí an fairrge agus a gamhna in aonfeacht leí tíos in aice le Dromleabh. Tá ins an áit sin anois carraig ana mór agus tá a lán carraigreacaibh beaga in aice leis agus deirtear gurbh í sin an bó agus a gamhna agus tugtar Traig na Maoile ar an áit ó shoin.

Márta De Blach
    ó na h-áthair