School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. Bí beirt tigearnaí talmhan ins an ceanntar seo fadó agus do réir mar a h-innsead dom do'bh é Ellis agus Harts na h-ainmeaca a bhí ortha. Do cuireadar daoine as a cuid seilb núair ná rabadar abalta a cuid cíosa do díol. D'imthig na daoine annsan mórthimceall an áit a d'iarraidh deirce. Cuaid cuidh des na daoine ag obair i gcóir na daoine saidbir. Is dóca gur roinneadh an talamh in a feirmeacaibh núair nár raibh duine amháin abalta an cíosa do díol ar mórán talamh. Do roinneador e in a feirmeacha agus feirm do tabairt do gach fear. Do bailigtí na ndeacamaidhte ins an ceanntar so leis. Airgeadh an rud iseadh a bailghte.
    Márta De Blach