School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (continued from previous page)
    mar bhí sé ró aosta. Bfhearr léi go mór Díarmuid Ó Duibhne do posadh. Mar sin dealuig sé féin agus Gráinne ón gcuid eile. Nuair a connaic Fionn go rabadar imthighthe do cuaidh sé ag tríall ortha agus deirtear nuair a bhíodar ag rith ó Fionn gur codail síad i Leaba Diarmuda i Rionabuilge. Sin é an fáth go dtugtar an ainm sin air.
  2. Níos mó ná cead bliádhan ó shoin bhí taoíseach des na Fíanna mar rí ins an paróiste seo, darbh ainm dó Concúbhar. Fear maith do daoine an paróiste do beadh é. Bí fear ós a cionn sin darb ainm dó Fionn Mac Cúmhaill. Tagadh sé sin gac cúpla seachtmhaine cun cómhairle do thabhairt dó i dtaobh gach rud. Nuair a tagadh sé d'fanfadh sé cupla lá leis. Lá amháin nuair a bhí Fionn ag Concubar ag seilig suas an cnuic in áit éigin ann tugtar céim an Fionn air. Sé an fáth ar a dtugtar an ainm sin air ná nuair a bíodar ag ruith agus ag léimrig do bhí an buadh ag Fionn. Nuair a bhíodh Fionn ag múineadh do daoine an paróiste seo. Tagaidís go léir cun eisteact
    Áine C. Ní Shúilleabháin