School: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (roll number 8133)

Tuar an Fhíona, Co. Phort Láirge
Nóra Nic Gearailt

Ar leanamhaint.
    agus d'airig sé an leanbh ag béiceadh aríst. Chuaidh sé go dtí an mbearna, is d'fiagruigh sé cad a bhí air.
    "Beimíd ag imtheacht ó'n áit seo go ceann tamhaill" arsan bhean, "agus beidh dream éile ag teacht in-ár n-áit. Mo truagh láir tú núair thiocfaidh siad súd. Ach má ghéibheann tú an talamh a sheasamh go ceann bliadna, beidh an scéal go maith agat as san amach ar sí-sin.
    B'fior di: gac aon lá as san amach bhí sé ag dul i ndiaidh an deire, go dthi ná raibh lí leithe aige sa deire. Maidean i gceann bliadna nó mar sin d'éirigh sé ana dhoith, is bhí sé dorca. Chomh luath is chuir sé a chos as an leabhaidh, bhuail sé i gcoinne rud éigint. Cadh a bheadh ann ná mála is é lán suas. Bhí an seomra lán de gach aon rud. D'imthigh sé amach is chuaidh sé ceann ar aghaidh go dhthí an lios.
    "An bhfuil tú istigh?" ar seisean.
    "O, is maith atá fhios agat go