Scoil: Northampton (uimhir rolla 6396)

Poll na bhFia Thiar, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Domhnalláin

1. A) LÁ BEALTAINE:-
    Théigheadh na sean-Witcheanna amach lá Bealtaine ag cruidh na beithidhigh bhainne iad (?) le go mbeadh an t-im agus an bainne aca féin ar feadh na bliana. Bhí fear san áit seo agus chonnaic sé an Witch seo ag cruadh na bó a bhí aige. Lean sé féin is a chú í. An nóiméad is a bhfaca sí ag teacht é dhein sí giarfiadh dí féin. Lean an chú í agus chuaidh sí i bhfad. Bhí bothaínín aice agus is ann isteach a ghabh sí. Bhain an chú lán a béil as a más agus í ag dul isteach. Ghabh an fear isteach 'na diaidh agus bhí sé ag lorg an ghirrrfiaidh a chuile áit. Bhí an chú ag dul timcheall ar an gcailleach mar fuair sí baluth na fola uirri. Chroc an fear suas a cóta agus chonnaic sé loch fola fuithe. Bhain sé geall aiste nach dtiocfadh sé arís choidhchin ag crúdh a chuid beithidhigh.
    N.B. - Bean a bhí thiar i mbárr Béil na Tulach (Corkscrewhill) ní raibh greim ime timcheall nách raibh goidthe aice. Séard a bhí aice ná lámh duine mhairbh a thóg sí as an uaigh. Núair a chuirfeadh sí an lámh síos sa gcuigeann nó sa meadar is í a' deánamh maisitriú bheadh neart ime aice ar an nóiméad.
    (P. O'Nualláin a thug amach)
    P. Ó Nualláin