Scoil: Northampton (uimhir rolla 6396)

Poll na bhFia Thiar, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Domhnalláin

1. Arán sa gCeanntar seo.
    Arán cruithneachtan a bhí san áit seo chuile lá ariamh. Corr-theach bhíodh cáca min-choirce aca, ach ní raibh muileann min-choirce níos goire ná Creachmhaoil. Bhí bró ins gach teach an uair sin. Sul a mheilfeadh siad an chruithneacht chuirfeadh siad lá [!] an bhácúis di ar an teine le n-a cruadhachan. Bhíodh beirt ag meilt, duine ag casadh agus an duine eile ag leigint an ghráin síos san bpoll sa gcloich uachtarach. Ba bheag achar a thóigfeadh sé ádhbhar cáca a mheilt. - Dhéanfá cloch san uair gan stró ar bith.
    Bocstaí :- Bhí arán bocstaí go fairrsing go dtí le blianta anuas. Le bocstaí a dhéanamh gheobhfá lán an bhácúis d'fhataí nighte, agus iad a scríobadh le 'scrapper'. B'é an rud sin ná píosa stáin láidir is é lán le puill bheaga. Scríobfá na fataí isteach í mála beag lín-éadach. Annsin chaithfeá an mála sin a cheangailt agus é a fháisgeadh go maith le nach mbeadh uisce ar bith fágtha ann. Cuir gráinne plúir tríd agus cuir dá bhácáil é. Beidh cáca blasta agat, má tá goile agat chuige.
    1. táirgí
    Pádraic Ó Nualláin