Scoil: Northampton (uimhir rolla 6396)

Poll na bhFia Thiar, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Domhnalláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    arsan fear mar bhí fatchíos air roimh an robáilidhe a bhí ag cainnt. Chuaidh sé chuig an gabhainn le comhairle a fhághail. D'innis sé a sgéal do'n ngabhainn. Chuaidh an fear abhaile. Lá ar na bháireach chuir an fear an cat ins an mála le dul ag an mBaile Mór mar a cheap an cat. Chuaidh an fear isteach ins an gceardhchain agus leag sé an mála treasna an ionneoin. Nuair a d'airigh an cat é ghlaoidh sé amach "Ar t-anam ná sgar leis an mála." Bhí beirt fhear ar gach taobh de'n inneoin agus tharraing siad ar an mála le dhá órd gur dhein siad mior-sprus de'n cat. Bhí an mí-adh ar an bhfear ó'n lá sin amach mar sidheóg a bhí ins an cat.
  2. Luibheanna.
    (1) Coinneal Mhuire :- sin an 'mullan plant'. Luibh le h-aghaidh gearradh.
    (2) Roimhéil-ríogh :- Fásann sé an mhór is catóigín de bhileóg air. Plástar le gearradh nó rud mar sin.
    (3) Luibh na Mná Chaoin :- Luibh a mbíodh ag na Mná Chaoin na daoine a a [!] tháinig roimh an dream seo, mar leigheas ar chuile rud.
    (4) Croch-Phádhraig :- Luibh le h-aghaidh gearradh. Naomh Pádhraig a chuir é. Gheobhfaidh tú amuigh idir dhá chloich é. Bheitheá ag bualadh in aghaidh dhá chloich é go mbeadh sé an-bheag agus é a fháisgeadh ar an gearradh agus chreasadh sé i dhá lá é.
    (5) Toirpín :- a fhásann ar bhinn an tighe. Luibh le h-aghaidh súile tinne.
    (6) Meacan na chaora :- Le dhá cnámh a greamadh le céile.
    (7) Meacan an Chompany :- Le h-aghaidh 'consumpation'. [!]
    (8) The Maiden Hair :- Le h-aghaidh 'consumpation'. [!]
    (9) Teangean an Sionnach :- Dilleóg a bhíon i poll a' chlaidhe. Le h-aghaidh consumpation [!] is Garleóg agus Hemlock.
    (10) Maighistir na Luibheanna ar fad seadh an 'Forget me not'. Tá sé go maith
      1. cleachtas an leighis