Scoil: Northampton (uimhir rolla 6396)

Poll na bhFia Thiar, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Domhnalláin

1. Béal Oideas.
    Na Fianna
    (1) Deirtear gur in Órán Mór a raibh na Fianna ba láidre. Bhíodh siad i gcómhnuidhe ag seilg ó mhaidin go h-oidhche agus ó Luan go Satairn. An lá seo bhí siad ag fiadhach in aice le coill mhór. Níorbh fhada go bhfacadar broc agus rith gach duine 'na dhiaidh gur marbhuigheadar é. Bhí siad ar siubhal mar sin ar feadh tamaill agus arsa duine de na Fianna "feicim broc eile". Chuaidh duine eile ar a aghaidh agus dubhairt sé "ní fheiceann tú broc eile". Bhí siad ag argóint mar sin ar feadh tamaill agus dubhairt an fear go bhfac[a] sé broc agus dubhairt an fear eile "ní fhaca tú broc tá tú ag innseacht bréige agus níorbh é do céad uair-se é." Ar deireadh thiar thall thug an fear isteach nach bhfaca sé an broc. Tháinig na Fianna go léir timcheall air agus níl cur síos ná innsint sgéil ar an mbualadh a thug siad dó mar bhí sé de dánaidheacht air gach duine de na Fianna gan bréag a innsint.
    (2) Bhí cuid eile de na Fianna in aice le Gort Inse Guaire. An lá seo d'éirigh siad le breacadh an lae agus chuaidh siad amach ag fiadhach. Chonnaic siad abha i bhfad uatha agus chuaidh siad chomh fada leithe. Bhain siad díobtha agus chuaidh siad amach ag snámh agus ag folcadh. Nuair a bhí siad réidh
    Pádraig Ó Congaoile
    Gorta Buí, Co. na Gaillimhe