Scoil: Northampton (uimhir rolla 6396)

Poll na bhFia Thiar, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Domhnalláin

1. Sgéaltaí faoi Tóighteán Mór a thárla.
    (1) Bhí teach mhór sa bparósta Baile an Doirín. Teach a ghlaodadh ar Tír Éoghan. Níor raibh teach in Éirinn a bhí chomh maith leis ná na daoine a bhí in a chomhnui[dhe] ann. Cristór A' Prionsa a bhí in a chomhnuidhe ann. Bhí caisleán breág i ndáil le cuan na Gaillimhe aige.
    Nuair a bhí an trioblóid i Éirinn dhóigh na 'boys' é agus bhris siad chuile rud a bhí ann mar chualaidh siad go raibh na 'black and tans' ag teacht in a chomhnuidhe ann. Bhí ghá 'statue' taobh istigh do'n 'hall door'. Bhí siad ghá bhriseadh gur dhéin siad púdar diobhtha. B'fhiú míle míle punt iad.
    Bhí sean-fhear suas an staighre agus a leabhadh i seomra ann ag tabhairt aire dhó. Bhí an teach tré theine agus b'éigin doibh é a leigint suas an staigr[e] le ruainne de thabach a bhí ann.
    (2) Bhí fear i gCinn Mhara agus dhóigh sé a teach féin a bhí in aice 'Leecke house' i gCinn Mhara. Ní'l aon teach anois aige acht é ag saothrú a lá páighe.
  2. Sgéaltaí faoi na Sidheóga
    (1) Bhí beirt i gCinn Mhara ins an sean aimsir siad an bheirt ba shaidhbhre a bí ann iad. Siad a dhéin na teach móra, teach 'Green' agus 'Haine Bruin'. Liam Ó Ceallaigh a rinne Greens' agus Seán de Búrca a rinne 'Haine Bruin's' "Mise Seán de Búrca Cinn Mhara agus seo iad mo cliamhan Liam Ó Ceagaile [?] a dheireadh Seán. B'sin iad na dhá teach a bhí i Cinn Mhara is mó san sean
    Riocáird de Búrca
    An Chathair Mhór, Co. na Gaillimhe