Scoil: Northampton (uimhir rolla 6396)

Poll na bhFia Thiar, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Domhnalláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé an cart lán le sídeóga. Léim siad ó'n gcáirt agus thosuigh siad ag léasadh an fhir nó go raibh a chnámhaí briste agus cuirdeadar cruit air freisin. Nior mhair sé ach tamall geárr in a dhiaidh sin.
  2. 1. An truich: Ashair, nó máshair páiste a dhul smach roim fear ar marcaidheacht ar capall baın, agus leigheas le h-aghaidh ar truich a carraidh air. Aon rud a inolann sı a dhéanam, deirtear ga inbendh leigheas ann.
    2. Tinneas ar leanbh: Dá mbeadh páiste tinn ar fhead ı bfad agus dá guirfidh faoc bhrallog gabhair é, siar agus aniar trı maire, d'eircochadh sé as an tinneas.
    3. An Cleıghén: Dá mbeadh an galar seo ar dheunnedh fhéadradh bean sa gceannrar é a leigheas le cupan uisge faoc leir.
    4. Bruirıneach: Dá mbead duine tinn leis an bruicıneach d'fhéad fad é a leigheas le leamhnachs buidhe agus suighe a cuir trid.
    5. Tenneas Ficla: An béal a lınedh le uisge fuar agus a seas leis an cuıl de'n tine nó go mbeadh sé fiuchra. Nó leısgán laishighe a cuimil de'n bfeacal.
  3. Seanchus i dtaobh na h-Aimsire.
    1. Grian dhearg ar maidin comhartha báistighe [< báisteach] í. Grian bhuidhe ar maidin comhartha aimsear bhreágh í.
    2. Ciorcal timcheall na gealaighe comhartha stoirme í. Ceó agus geala[ch] nua bheadh aimsear bhréagh ann. An ghealach ar a druim comhartha báisteach í. Nuair atá an ghealach ag rith beadh stoirm ann.