Scoil: Na Cealla (Kells) (uimhir rolla 8148)

Na Cealla, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Fiannachta

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    praying. He filled his pockets with stones and he began to peg them with stones when he was on the tree they all ran and left the coffin there Athais had to leave the place and all the houses were left to the missioners.
  2. Fadó, bhí beirt seana-mná nár phós riamh na gcómnaidhe i Gleann Sgoithín áit idir Tráiglí agus Chaisleán na Mainge. Ní réídhthighidís lá ná oidhche agus chuiridís in iúl duit dhá chat ba cheart dom a rádh gurbh Cáit is Máire ab'ainm dóibh. Bhí gadhairín beag aca Firín ab' ainm do lá do chúaidh Cháit go dtí an chathair agus núair a tháinig sí abhaile bhí sí ag lochtúghadh gach aon nídh a dhein Máire feadh an lae. Bhí sí ag cur bruighean is troid uirthi agus ní miste a rádh go raibh an namhaid maith a dóthain di mar ba mhaith an sás Máíre cun gach re-seadh. Sa deire ní raibh aon nídh l rádh le Cháit ach dubhairt sí go dána "Cé cam srón Firín" ach mó leir bhí srón
    Tadhg Ó Lúasa
    Díarmuid Ó Lóinsigh