School: Na Cealla (Kells) (roll number 8148)

Na Cealla, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Fiannachta

1. (continued from previous page)
    into her house so she stopped him then the priest touched the wall with his foot and ever afterwards the wall of Wynne's castle are wet.
  2. Ba mhór an t-anródh a bhíodh ag na daoine fadó tímcheall aimsear na bpéin dlíghthe sin trí céad bliadhain ó shoin geall leis agus bé Sasana fé ndeara é go leír. Do cuireadh na sagairt is na h-easboig cun baís íad go leír ach ceann aca i ngach paróiste. Dá bhrígh sin is amuigh fén dtuaith a léighidís an Aifreann. Tá cnoc cuibheasach árd síar ins na Ródaibh, áit a faightear móin anois agus uair amháin san droch shaoghail do bhí sagart ann agus san áit sin do léigh sé an t-Aifreann. Ar barr an chnuic a bhí sé in aice Cros an Canóin agus glaodhtar Sagart ar an áit ó shoin. Tá cloch ann agus bé sin an altóir agus cloch eile mar cleíreach agus cloch mór mar sagart, tugtar Cléireach air leis. Tá faill mór eile i gCúm na Cróineach ó thuaidh ó Gleann Beithe agus do léim sagart thar faille ann agus tá rian a chos ar an gcloich, ag rith ós na saighdiúirí a bhí sé. Bhí fear eile ann agus do chaith na saighdiúirí é isteach san dteine agus bí paidrín ar a mhinéal agus an párt na raibh an paidrín níor dhóghadh é in aon chor agus d'iompuig na
    1. am
    Tomás Ó Mhuircheartaigh