Scoil: Na Cealla (Kells) (uimhir rolla 8148)

Na Cealla, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Fiannachta

1. Liosanna
    Is mó carraig atá món tímcheall na h-áite seo ná bhfuil puinn staire ag baint le. Tá cnocáinín cúnlaighe agus dtalamh mo shean- mháthar agus tá carraig beag in a lár. Deirtear go bhfuil casán ag rith féín dtalamh ón áit sin go dtí talamh muinntir mhurchiar-tagh agus dtírín.
    Núair a tháinig saghdiúirí Chromwell go h-Éirinn bhí na gaedhil bhochta cráidte cíapaidhte aca agus thosmuigh cadar ag deanamh casáín féín dtalamh ó áít go háít bí doras agus mbéal an chasáín agus ní féadfaí é oscailt go dtí go raibh éolas maith agat ar phlian. Táinig scata fear agus thosmuigéabhar ag riabadh san áit sin agus níor stopadar bí trí árdán is ísleán trí gleann ná gleanntán gur sroiseabar túrín san áír céadna na bhfuil rinn na gcloch fós. Cuireadar na éidhí cath isteach ann annsann agus ní leaoghal ná go rabhadar saor ann.
    Máire Ní Shúilleabháin
    Díarmuid Ó Loingsigh