Scoil: Na Cealla (Kells) (uimhir rolla 8148)

Na Cealla, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Fiannachta

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt an sídheóg leí teacht cúiche arís amáireach. Ach bhí máthair an chailín ana cliste agus do caith sí an t-uisce ar a h-inghean. Nuair a tháinig an cailín cun na sídheóga an triomhadh lá níorb fhéidir leí aon nídh a dhéanamh leis an gcailín mar beadh an cailín gabhtha ag na sídheóga an lá sin. Sé an rud a dubhairt an sídheóg annsan "do dheineas óinin díom féin cun an leigheas sin a thabhairt di in aon cor." Tá leigheas i bpréamhaca an bainicín (spurge) an saghas bainne a bhíonn innti a cur ar na cnapáin. (warts) Tá leigheas maith i gcaisramhán caol dearg. Tá leigheas i gcomán meall cun é a bheirbhiú agus an t-uisce d'ól. Daoine easbaidh sláinte aca a dheineann usaidh de.
  2. In the olden days all the people made their own cures out of the herbs that grew these are some of them; the dandelion roots are good for the liver and also the dandelion is good for a bad stomach. The penny leaves are good for sick animals and the best cure to stop a drunkerd is cloves.
    The roots of nettles are good for coughs and
      1. cleachtas an leighis