School: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    sé ar seift. Chuaidh sé go Luimneach agus leig sé air gur duine uasal é. Cheannuig sé cúpla ciarsúirí póca síoda leis an cúpla scilling a bhí 'na phóca aige.
    Bhí rinnce i dtig san gcathair agus bhí a lán daoine baillighthe ann. Chuaidh sé chun an rinnce agus nuair a chonnaic sé na mná uaisle go léir a bhí ann dubhairt sé leis féin go ndéanfadh sé a dhicheall ar ceann acu a mhealladh chun é phósadh. Do tharraig sé ciarsúir síoda amach as a póca agus taréis a shrón a ghlanadh leis do chaith sé uaidh é. Ní túisge a bhí an méid sin déanta aige ná gur phrioc ceann des na mnáibh uaisle suas é agus ar seise leis "Do chaillis do chiarsúir póca a dhuine uasail." "Ó", ar seisean léi, "ná bac leis, ní úsáídim mo chiarsúir an tarna huair mar tá a lán airgid agam chun a thuille acu a cheannach."
    Annsan d'iarr sí air cad é an ainm abhí air agus cad as é. Dúbhairt sé go raibh paiste mór talmhan aige in iarthar Charraidhe.
    Tomás Mac an t Saoir
    An Baile Beag, Co. Kerry