School: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

1. (no title) (continued)

Bhí baintreach ann fadó agus bhí aon inghean amháin aici.

agus ní raibh aon áit aici le dul ach amháin tabhairt fé’n áit a dh’fhág sí arís.
    Tháinig sí chun na h-áite agus thug sí an cailín beag in aonfheacht léithi. Chuir an fear fáilte rómpa mar cheap sé gur bí an cailín a inghean féin. Taréis tamaill ansan d’eirig an bhean breóidhthe mar bhí sí crionna caithte agus cailleadh í.
    Bhí bosca ag an bhfear agus ní h-oscluigheadh sé é ach ana annamh ar fad. Nuair a bhí an bhean curtha bliain nó níos mó d’oscail sé an bosca agus fuair sé leitir istig ann a rádh bhí [> nach raibh ?] an cailín a inghean in aonchor. Bhí ainm a mhná leis an litir agus ón lá a léig sé é go dtí lá a bháis do bhí gráin dearg aige don gcailín, cé go raibh sí ana cheanamhail air agus dheineadh sí obair an tíghe ar fad dho.
    Bhíodh sé chómh dhian san uirthi sa deire go raibh uirthi an tig a dh’fhághaint agus chuaid sí ag obair idtig eile. Bhí buachaill ag obair i dtig a leas h-athair agus bhí sé ana cheanamhail ar an gcailín ach ní phósfadh sí é toisc é bheith ró óg. Ansan thóg sé siopa dá chuid féin agus bhí an cailín so ag obair aige ann. Bhí ana chara ag an gcailín agus phós sí [= an cara] an
    Tomás Mac an t- Saoir
    An Baile Beag, Co. Kerry