School: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

1. (no title) (continued)

Bhí baintreach ann fadó agus bhí aon inghean amháin aici.

a fear uirthi.
    D’imthig sí féin agus a h-inghean ná raibh ach dhá bhliadhain d’aois leis agus bhíodh ana shaoghal acu ar bórd luinge mar captaen ar bórd luinge do b’eadh an fear Maidin lae na dhiaidh sin bhí ana bhrón ar an bhfear toisc gur dhíol sé a bhean agus chuir sé fógraí amach á lorg, ach tasg ná tuairisg ní fhuair sé uirthi mar ní raibh aithne ag aoinne ar an gcaptaen agus ní raibh fhios ag éinne cár dh’imthig sé. Bhí ana shaoghal ag an mnaoi agus an cailín beag, leis an captaen mar thugadh sé go leór airgid agus gach rud a bhíodh ag teastáilt uatha dhóibh, agus ní raibh easba aon nídh ortha. Ansan cailleadh an cailín agus bhí ana bhrón ar an gcaptaen agus ar an mnaoi leis.
    Taréis cúpla bliadhain rugadh inghean eile don mnaoi agus thug sí an t-ainm céadhna uirthi agus a bhí ar an gcéad inghean a cailleadh. Nuair a bhí an captaen ar an bhfairrge uair níor chuir sé aon tuairsig chun a mná ar feadh bliadhna nó mar sin, agus bhí sé leathta ar fuaid na h-áite gur cailleadh é. Chreid an bhean é sin
    Tomás Mac an t- Saoir
    An Baile Beag, Co. Kerry