School: Clochar na Trócaire, Ceann tSáile (roll number 4572)

Kinsale, Co. Cork
An tSr. De Pazzi

buile na gcamán agus fuaim na liathróide acht ní feichtí aoinne.
    Deirtear leis go mbíodh droch-sprid i gcroth choinín le feiscint ann, coinín ceann dánac, a bhíodh ag ruith agus ag léimrigh dó fein, gan sgáth na eagla pé saghas fiadhuidhe no madra a bhíodh láithreac. Timcheall leath céad bliadhain ó shoin agus in am marbh na h-oidhche do bhí sgata buachaillí balighthe ar an dtaobh amuigh de dhoras tighe in aice Scoile na gCeard. Bhí maistín mór láidir ag duine acu agus é 'na luidhe ar lic an dorais. Igceann tamaill tháinig an coinín aníos an cnoch. Chonnaic an madra é. Do thug sé léim as a chorp síos le fán an chnuich leis. Acht comh luath agus shrois sé an coinín do baineadh an teaspach dé. Pé rud do dhéin an sprid i bhfuirm coinín do shiúbhail an madra tar n-ais go mall réidh, a cheann fé, agus an eirball ag cimilt leis an dtalamh.
    Agus seo buille fé thuairim i dtaobh na iománuidhe agus an coinín. Breis agus dhá chéad bliadhan ó shoin pairc 'a' bháire a b'eadh an cnoch so comh maith agus is féidir liom a dhéanamh amach. Acht pé sgéal é is deimhnigheac
    Brighidh Breathnach
    Kinsale, Co. Cork