School: Baile Mhúirne (C.) (roll number 15347)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    istig sa bhuidéal "O" arsa Seán "caithfead isteach airís tú mar do mharbhócfá mé" "Ní mharbhóchadh" arsan bás "ach deanfad ana thairbhte dhuit" "Cad é an tairbhthe a dhéanfir dom? arsa Seán. "Múinead dochtúracht duit" arsan bás. "Tá leabhar ansan agat ar a dtugtar "Tadg Gaolach" ar agus bainfir a lán dochtúireachta as. D'airigh Seán an oidhche sin go raibh duine uasal breóidhte agus do ghlaoidh Seán air chun é d'fheisgint mar go raibh sé ana shuarach agus dúbhairt an bás leis. "Nuair a chídhfidh tú mise ag a cheann mairidh sé agus más ag a cosa a chídhfidh tú mé caillfear é."
    Chomáin Seán leis agus chuaidh sé go tig an duine uasail. Bhuail sé an cloigín agus tháinig seirbhíseach amach chun an doras d'osgailt do. Ní raibh crot duine-uasal ar Sheán, "Cad tá uait?" ar sise, Dúbhairt sé léi go n-oirfeadh do an duine-uasal a bhí breóidhte d'fheisgint. "Airiú" ar seisean "ní leogfar i láthair duine uasail tusa," dúbhairt sé léi go mb'fhéidir go leighisfeadh sé é agus dul go dtí an duine-uasal agus a rádh leis go raibh a leithéid ann."
    Dúbhairt sé léi é leogaint cuige. Chuaidh sé suas chun an duine-uasail agus bhí an bás ar a cheann roimis agus níor fhéad sé gan gáire. D'fhéach an duine uasail air agus dúbhairt sé leis a lámh a thógaint amach chun go mbéarfadh sé ar cuisleann air.
    Thóg sé amach a lámh agus rug sé ar chuisleann
    AT0332: Godfather Death