School: Baile Mhúirne (C.) (roll number 15347)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    agus chuireadar anáirde é agus do ceangaladar do’n crois é agus do rith an beirt driothár amach agus chuadar abhaile agus d’innseadar dá n-athair go raibh an buachaill marbh agus bhí ana ionghnadh air agus ba ghearr gur bhuail an bhuachaill isteach agus do chuaidh sé a chodladh.
    Lá’r na mháireach d’ith sé a bhreacfast agus do cuaidh an mhinistéir ag caint leis agus d’fhiafhruigh sé dhe “Cá’r bh’ás é?” agus dúbhairt sé gur ó Éirinn é agus dúbhairt sé cad-na-thaobh gur fhág sé é agus d’innis an búachaill an sgéal go léir dho.
    “Bhuel” arsan ministéir “do crochadh aréir tú agus tá an creideamh agat-sa agus iompócad-sa féin agus mo clann leat, agus tabharfad mo inghean duit le pósadh. “Ó ní phósad-sa riamh” arsan búachaill, “pósfhair” arsan ministéir agus féadfhair í thabhairt leat go dtí an t-oileán ’na bhfuil t-athair is do mháthair agus cuir in iúil dóibh. Do bhí áthas mór ar an athair agus ar a mháthair nuair a chonnacadar é, d’fhan sé aca ar feadh tamaill agus ansan do mhaireadar in aonfheacht leis an Ministéir.
    Máire Bean Uí Thuama