School: Baile Mhúirne (C.) (roll number 15347)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    don tarbh. Tháinig sé abhaile agus dúbhairt (sé) an rígh leis dul go dtí na fathacha huaidh Chuaidh Conchúbhar agus trucaill agus capall agus bhí sé ag gearradh adhmaid agus á chaitheamh anuas ar thíghe na bhfathach.
    Tháining fathach amach agus dúbhairt sé 'cad chuige dhuit a bheith ag caitheamh adhmaid ar mo thigh-se'. Chaith sé an capall anuas ar Chonchubhar. Chaith seisean an capall anuas arís, chaith an fathach an capall agus an trucaill chuige agus do léim Conchubar in airde air agus do rinne sé é go dtí gur mhairbh sé é. Tháinig an fathach eile amach agus d'imthig an rud ceadhna air, tháinig sé abhaile agus dúbhairt an rígh leis páirc do threabhadh ar bhruach na h-abhann ar maidin go luath agus do dhein sé é agus do tháinig capall mór amach as an abhainn agus bhí sé chun é ithe ach do léim sé uaidh agus dubhairt an rígh leis go bpósfadh sé a mháthair agus do phós Conchubhar an inghean.
    Dómhnall Ua Murchadha
    Rathua