School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 05_013

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 05_013

1. (continued from previous page)
    Bhreathnuigh sé agus bhí an mada ag troid le rud éigin ina dhiadh. Buail faitchíos annsin é agus rinne sé deifir. Bhí an rud ina dhiaidh i gcomhnaidh agus an mada ag troid leis. Ar deire rinne sé an teach agus an péire ag troid ina dhiaidh agus ar maidin bhí an mada marbh ag an doras. Bhí fear eile tamaill ó shoin agus maidin lá le bealtaine chuaidh sé ag obair síos ag an muirbhteach roimh eirighe na gréine. Ní raibh sé i bhfad ag obair nuair a chonnaic sé plód capall ag teacht chuighe agus nuair a tháinig síad go dtí é séard a bhí ionta ná daóine a bhí básuighthe. Bhuail síad an fear agus ní raibh sé ind'on teacht abhaile agus mharbhóchadh síad ar fad é marach duine aca a raibh gaol aige féin leis. Thug sé sin anías ar a dhruim é agus d'fhág sé ag an tobar beag é agus chuaidh sé fhéin abhaile an chuid eile. Acht ní raibh sé dhá lá san mbaile nuair a cailleadh é. Bhí fear eile ag obair i ngardha go moch ar maidin lá amháin agus tháinig plód daoíne a bhí básuighthe ar an áil aige agus dubhairt síad leis imtheacht as an ngardha gur leó féin
    Bairtle Ó Cualáin
    Baile an Mhothair, Co. Galway