Scoil: An Clochar, Port Omna

Port Omna, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Lorcáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuir Ó Néill sgéala chuig Clainn Riocaird dá iarraidh air cothrom na féinne a thabhairt do Reámonn "Dá mbéadh Reámonn sásta le leithead a bhrait de m'oighreacht" a d'freagair Clann Riocaird "ní thiubhrainn an oiread sin dó i ndíoghal ar chogadh ná ar síothcháin". Ghéaruigh ar an bhfonn díoghaltais ag Reamonn agus adtuaidh leis arís agus sluagh mór fear in-a chuideachta.
    Bhí Iarthar oighreacht Clainne Riocaird creachta ag Aodh Ruadh roimhe seo agus dá bhrigh sin chuir Reámonn roimhe Barúntacht Liathdroma a chreachadh an turas seo. De réir na gCeithre Máighistrí do bhain sé amach Tigh Neatha, na caisleáin i mBaile an tSrutháin, Doire, Tigh Neatha, Pálas agis ó dheas go Doire Bhunloim roimh lár an lae.
    Chruinnigh Clann Riocaird a chuid fear agus ghluais leis le cath a fhreastail do Reámonn. Nuair a bhain sé Mainistir