Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

An Pollach, Co. na Gaillimhe
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ró mhilis. Deantar poitín laidir milis ón eorna. Is feidir poitin a dheunamh as seugal acht cé go mbionn sé an mhilis ní bhionn sé laidir. Ní feidir acht fuisgín lag a dheunamh ón gcoirce. Fuisge maith a thagas
    ó cruighneacht agus coirce
    ó cruighneacht agus seagal
    ó cruighneacht agus seagal agus coirce.

Eirigheann an poitín deas le linn aimsire acht é bheith deanta go maith. Eirigheann sé lobhta mura (?) mbí sé deunta i gceart.
    Deantar poitín anois beagnach as gach rud - as fataí as an biathair, as siucra agus as Methylated Spirits.
    Fear misniúl a diolfad moran den poitin a deantar anois. An locht is mo atá air bionn an iomacca deifre ortu dhá deunam ar fhaitcios go mbearfaidhe ortha agus ní feidir beóir nú poitín a dheunam go maith as aon rud acht amhain arbhar.
    Tá an beoir atá fagta agus an troisg go maith le h-aghaidh beithí.
      1. filíocht