Scoil: Baile Uí Dhuibhne, Caisleán Ghriaire

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

agus, nuair a chonaic sí é, dúbhairt sí:
    “Tá an leanbh so chómh imithe leis an gcuid eile ‘ca”. Bhí an leanbh ana-bhreoidhthe, nuair a tháinig Domhnall abhaile leis na ba.
    Níor dhein sé faic ach a rádh le na mhnaoí corcan uisce do chur a beirbhiú ar an dteine. Do dhein sé annsan corcán breag leitean agus d’órduig sé dá mhnaoí galún mór bainne do thabhairt chuige. Nuair a fuair se é sin, dúbhairt sé leis an leanbh: “Seo a Ghiolla an Chliabháin, ní bheidh tú feasta adtúrtaoibh le biadh bunóice i dtig Dhómhnaill Uí Sheaghdha”. “Faig an píce (nó an t-sluasad) anois dom”, ar seisean le na mhnaoi. Do thug sí an píce a’ triall air, agus chuir sé ar deargadh sa teine é.
    Nuair a bhí sé ar shlighe bheith dearg go maith, do phreab an seanduine beag liath as an gcliabhán agus seo leis sa t-siubhal amach an doras, agus nuair a fheuchadar ar an gcliabhán arís, bhí an mac féin ann go slán folláin.
    Seán Ó Suilleabhain, Taobh a’Chnuic, 80 bl.
    Seán Ó Suilleabain