School: Clochar na Trócaire, Ceann tSáile (roll number 4572)

Cionn tSáile, Co. Chorcaí
An tSr. De Pazzi

1. " Is cuimhin linn gur sgiobadh Naomh Pádruig as a bhaile dhuthchais féin agus gur tugadh go h-Éirinn é agus gan é ach sé bliadhna déág. Díoladh é 'na sglabhuidhe le Milcui agus chaith sé sé bliadhna ag aoidheaireacht muc agus caorac ar Shliabh Mis. Oidhche amháin agus é na chodladh do chualaidh sé guth a rádh leis " Eirig tá long ullamh duit". D'éirigh sé agus d'imthigh ar bórd na luinghe. Do shuibhail sé breis agus céád míle agus tháinig sé go dtí an fhairrge. Do réir béil oidis na h-áite seo is i gCionn tSáile a bhí an long a thug abhaile é. Seo é an sgéal atá í mbéalaibh na ndaoine fós í dtaobh teacht an Naomh go dtí an baile seo an tráth úd.
    Cómh luath 's a shrois Naomh Pádruig Cionn tSáile thug sé aghaidh ar Charraig Oisín. Chuaidh sé chómh fada leis an áit 'na bhfuil an caladh anois mar theastuigh uaidh dul treasna na h-abhann i mbád go dtí an taobh thall. Is ansúd a bhí an long ullamh,
        1. naoimh
    Eilís Ní Shúirdáin