School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_031

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_031

1. (continued from previous page)
    Fásann cabóga rruadh agus neanntóga ingach ait agus bíonn salachar sráide ag fás in go léor garrdhaí agus buacál freisin. Bíonn na daoine ag baint neanntóga, cabóga ruadh agus eolás le tabhairt mar biadh do muca agus do ainmhidhthe eile. Tá luibh ann agus sé an t-ainm atá air "bainne bó blochtáin" agus tá leigheas ann go faine do béadh air do láimh nó ar aon áit ort agus bíonn sé ag fás ar na sráideanna agus thíos ar an muirbhreach agus nuair a baineadh duine é, do rachadh an "bainne" amach as. Níl sé ceart é cuir i do béal mar is nimh atá ann. Ní usaidtear aon luibheanna nó planndaí chun éadach do dhatú anois acht fadó bíodh na daoine ag usáid luibheanna agus planndaí chun éádach agat snái do dathú. Dara Ó Conghaile.
      1. cleachtas an leighis
    Dara Ó Conghaile