School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 05_036

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 05_036

1. (continued from previous page)
    mar bhí sé dhá lá agus dhá oidhche ar an bhfairrge. Bhí chuid mhait daoine ag feáceal an churraigh. Bhí a chósa go dona leis an bhfuact. Bhí sé tinn ar fead i bhfád agus is beag nach bfhuair sé bás. Ta sé beo fós.
  2. Bhí rí ann fadó agus bhi tríur mac aige. Fuair a bhean bás agus cuir se an triúr mac amach ar Oileán agus bhí pálás mór aca ann. Phos sé féin agus ní raibh fhios ag an leas-mhatair go raibh an rí pósta ceana ach dinnis bean eile dhí é dubhairt bean an ríogh go raibh sí tinn. Cuir sí fuil coiligh i mbuidéal agus d'ól sí blógam d'on fhuil agus cuir sí amach as a béal an fhuil agus dubhairt sí go raibh fhuil a croidche ag teacht. Dubairt an rí ma bhí rudh ar bith ins an domhan a leigeasfadh í , go gcaithfeadh sí é sin
    Micil Mac Donnchadha
    Móinín na Ruaige, Co. Galway