School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 10_003

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 10_003

1. Bhí beirt fhear ann uair amháin agus beirt dreatháir dobh eadh iad. Bhí an fear ba shine saidhbhir agus an fear eile bocht, agus bhíodh an fear bocht ag iarraidh rudaí i gcomhnaide ar an bhfear saidhbhir. Uair amháin nuair bhí sé ag iarraidh plúr ar an bhfear saidhbhir dubhairt an fear saidhbhir leis gan a theacht ag iarraidh aon cheó éile air níos mó acht dul ghá iarraidh go dtí an áit thíos. Bhí rud éigin uaid am eigin agus dimthigh leis agus bhí sé ag siubhal go dtáinig sé go dtí poll mor. Chuaid sé síos ann agus nuair bhí sé thíos rug beirt fhear air agus chuireadar treasna ar theine mhór é agus dfágadar ann é tamall maith. Annsin diarr siad air teacht amach as an teine agus dul abhaile, dubhairt seisean nach nach ddtiocfadh gur thatnuig an teas leis. Dubhairt siad leis go dtabarfadh siad muilean beag dó agus
    Peadar Ó Fáthartaigh