School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_036

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_036

1. Bhí fear oidhche Bealtaine thoir i
    "Gcraig an Ríogh" taobh thoir de "Leaca Chorna bhothair". Thoir ag na chaoirigh a bhí sé agus bhí dhá mhada in éinfheacht leis. Do chuaidh an dhá mhada ag cuardach coiníní. Dhúisigh ceann aca coinín, agus chuir sé san leacha é. Do chuaidh an fear siar ag an leadhcha agus thosaigh sé ag cartadh. Dhúisigh an mada eile coinín freisin, agus d'fhan an fear roim an gcoinín acht do chuaidh an coinín amach eidir a dhá chois agus cuaidh sé isteac sa leadhcha . Do bhí an fear ag cartadh ar a dh'ithceal agus faoí cheann tamaill tosaig ceann de's na madaí ag béicead agus do chuaidh an fear go dtí an mada. Bhí sé i bhfastódh sa leic agus ní raibh amach ach barr a iarbaill. Rug an fear ar an iarball agus do tharraing sé air. Thug sé
    Séan Mac Donnchadha