School: Droimslaod (roll number 9898)

Drumsleed, Co. Mayo
Maire, Bean Mhic Suibhne

Bhí fear darbh ainm Antona O Cormaic in a chomhnaidhe i Dúnatha os cionn cead bliadhain o shoin.

Bhí fear darbh ainm Antona O Cormaic in a chomhnaidhe i Dúnatha os cionn cead bliadhain o shoin. Nuair a scaipeadh a chlann bhí a lán ór aige.
    Bhí faithchíos air roimh na robálai, agus mar ní raibh aon banc ann an uair sin do chuir sé faoi lic a teallaigh é
    Leis an aimsear tuiteadh an sean-teac agus tógadh na clóca le na comairsain le tighte a tógáil.
    Bhí brionglóid ag caraid do thall i Amerioca go raibh an t-ór ann agus tháinig sé le cúpla bliadhain anuas dá cuartú.
    Bhí móinfhear ag fás ar rian an sean tighe agus ni raibh sé ábalta é a fághail acht siltear go bhfuil sé ann go foill.
  2. Deairtear go bhfuil pota óir a dumaigh Dumhafhrighil. Do feichtí solus ós a cionn go minic acht ní raibh misneach ag duine ar bith e a fhághail.
    Oidhche amháin fadh ó shoin bhí beirt fhear ag dul thar an áit agus chuala siad guth a rádh “Nach mbeadh sé an mi-ádh mór dá mbeadh fhios ag duine ar bith cá bhfuil an tór seo cuirte”. Chuaidh an fear chomh fada leis an áit
    Seamas Mac Suibhne
    Antona Mac Manamon