School: Droimslaod (roll number 9898)

Drumsleed, Co. Mayo
Maire, Bean Mhic Suibhne

1. Coinnle
    Ní raibh aon coinneal ag na daoine fadó acht coinnle a dhéanadh siad fhéin as tarra agus bloinigh.
    Bhruiteadh siad an tarra agus an bloinig le chéile agus nuair a bhíodh siad fuair chuireadh siad an snáth a bhíodh ag ceangailt na málai plúir isteach ina lár.
    Bhíodh dhá mhaide aca a bhíodh siad ag cuimilt an tarra agus an bloinig le chéile nó go mbíodh sé cruinn.
  2. Soapa
    Fadó ní bhíodh aon soapa ag na daoine acht soapa a dhéanadh siad féin as cairrigín na muice a gheibheadh siad ar na clócha.
    Bhaineadh siad dén na carraigheacha é agus bhruiteadh siad é igcuideacht le sóid nigheacháin agus uisge. Nuair a bhíodh sé bruithte fágadh ag fuaradh é ar feadh oidhche. Ar mhaidin bhíodh se mar dóibh. Chuireadh siad isteach i mbosgai annsin é agus tar-éis tamaill d’éireocadh sé cruaidh.
    Translation: In the past the people had no soap, but they made their own from the fat of the pig.
    They took the carcasses and boiled it with washing soda and water. When it was cooked it was left to cool for a night. In the morning it was ready. They put it in a cupboard and after a while it became hard.
    Róise Ní Thachair
    Bean Uí Thachair