School: Droimslaod (roll number 9898)

Drumsleed, Co. Mayo
Maire, Bean Mhic Suibhne

1. An Baile
    Dumha Fhrighil atá mé mo conndae ann, i bParráiste Baile Cruaidh. Bhí fear darbh ainm Frighil curtha insan dumhaigh agus uaidh sin a fuair sé a ainm.
    Tá fice teac ann anois acht bhí mó ann fado. Tá siad scaipte amac ón a chéile gac ceann ina feilm fhéin. Le deic bliadhain anuas rinneadh tighte nua cinn sglata agus níl aon teac cinn tuige ann anois.
    Tá seisear sean daoine ann anois agus is feidir leo sgéalta i mBéarla agus in Gaedilge a innseacht.
    Talamh domaise cuid de talamh Dumha Frighil agus tá talamh crefóga agus dumaigh ann chomh maith. Tá a lán loca beaga ann ins na portaigh acht sé Loc Craobh an ceann is mo.
    Loch Craobh
    Tobar a bhí san loc sin fado acht ar deireadh bhí sé chomh mór le loc. I 1934 bhí Coimisiun na Talmhan ag obair ar an loc. Rinn siad díog as chun an loc a triomiú acht tá uisge ann go foill. Bhuail taom tinneas an beirt fhear a romhar an fód deire a leig amac an t-uisge. Deirtear gur droc-rath a tháinig ortha mar gheall air sin.
    Dubhairt fear Dumha Frigle go bhfaca sé capall uisge ag dul isteac ann.
    Prionsias Mac Manamon