School: Droimslaod (roll number 9898)

Drumsleed, Co. Mayo
Maire, Bean Mhic Suibhne

1. Sgéal
    Bhí beirt fhear pósta ag dul thar tighe oidhche nuair a chonnaic siad beirt fhear eile taobh amuig de fhuinneóg tighe. Rith an bheirt sin un bealaigh nuair a chonnaic siad na fir eile ag teacht. Sheas an bheirt ag an fhuinneoig agus chonnaic siad beirt bhan agus páiste acú in a láimh.
    "Seo" adubhairt siad leis an fir.
    "Seo" adubhairt na fir agus thóg siad an leanbh in a láimh agus rith siad abhaile. Nuair a thainig siad abhaile chuir fear acu an páiste idir e féin agus a bhean. Chodail siad go sámh go maidin. D'eirigh siad ar maidin agus nauir a d'it an fear an bricfeasta fuaidh sé amac go dtí an croc leis na ba. Chualaidh sé ar mbealach go bhfuair páiste leis an comhursain bás an oidhche roimhe.
    Nuair a tháinic sé abhaile dubhairt se le na bean ar a méid a bhfaca sí ariamh a leigfeadh sí uirthi leis an leanbh go bhfuair sé bás ar fhaithchios go scannrochadh sé.
    "Abó, ni leigfeadh, arsan bean.
    Scathamh in a dhiaidh sin fuaidh sé go dtí an torramh agus nuair a chuir sé a cheann isteach thar an dorais thosaigh an rud a bhí os cionn cláir ag corruigh. Thiompuigh sé abhaile annsin agus thug sé an fear
      1. poetry
    Caitlín Ní Cailín