School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. Ins an t-sean aim? bhí bean thíos ins an mBaile Glas. Bhí ? caitheamh Córda Naomh Prionnsías. Aon oidhche amhjáin a raibh a fear imthighthe ? an dteach, bhí sí ag guidhe chuig Naomh Prio?sías. Bhuail duine éicint ar an doras. Ní raibh an bhean ag cur aon áird sa ? nuair a bhris an duine a bhí taobh amui? isteach. Bhaineadh geith mór as an mnao? D'fhéach sí thart agus is beag nár d'imth? sí as a céill nuair a chonna? sí an saghas fear a bhí ann. Bhí éada? bréige air, cóta mór agus gach rud eile
    "Dubhairt sé léithe a éirighe go luath, agus an méid airgid a bhí ? teach a thabhairt dó nó go mbainfeadh sé ? ? ceann di. Níor éirigh an bhean mar ní chainnt a bhí ar siubhail aige-san a bhí ? mían ach ina paidreacha. Dubhairt sé léi a éirighe aríst agus rinne sí cómhartha dhó ? mbéadh sí ag éirighe. An tríomhadh úair
    Mícheál Ó Maolalaidh
    Pádraig Ó Maolaidh