School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. Féilí na bliadhna
    Oidhche lá Fhéil Bríghid:
    Tuiteann lá Fhéile Bríghide ar an gcéad lá de Feabhra, agus ar an oidhche deiridh de Eanair bhíonn Oidhche Fhéile Bríghide. Ar an oidhche sin déantar Cros in a ónóir agus i gcuimhne ar Bríghid. Fágtar brat amuigh freisin ar feadh na h-oidhche agus tógtar isteach é ar maidin. Deirtear dá mbéadh aon duine tinn ins an teach agus dá gcuirfí an brat ós a cionn go bhfuigheadh an duine sin biseach. Déantar Cros as cochan agus cuid de as luachra. Tugtar Criosóg Bríghde ortha.
    Oidhche lá Fhéil’ Sheáin:
    Tuiteann oidhche lá Fhéile Sheáin ar an oidhche roimh lá Fheíle Sheáin ar an fiche is tríú oidhche dé Mheitheamh. Ar an oidhche sin bíonn teinte cnámh ar lasadh ins gach áit in onoir do Naomh Sheáin. Fadó [?] ní raibh aon teine cnámh ar an oidhche sin, ach bhí teinte cnámh acu ar an gcéad lá de Bhealtaine. [?] lá do lasadh na daoine dhá teine cnámh ceann ar gach taobh d’en gheata. Annsin chuiridís na ba amuigh idir an dhá theine agus chreid siad go mbéadh go leor ime acu ar feadh na bliadhna. Badh é cleachtas [?]
    Sorcha Ní Mhuilligh
    Tomás Ó Móráin