School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. Fadó bhí triúr fathach ina gcómhnaidhe i nGleann Caisteal agus bhí caisleán aca ann. Bhí ceann aca níos láidre ná an bheirt eile. Bhí an ceann mór pósta lé bean dár bainm Muinnthin. Bhí rún ag an bhfear mór agus fuair sé an lámh uachtar ar gach fathach. Cupla lá roimh an ? bhí Muinnthin agus an fathach mór amuigh lá breágh Samhraidh agus dubhairt Muinnthin leis an bhfathach a cheann a leagadh ar a ghlúinibh agus thosaigh sé ag cíoradh a chinn. Thuit sé ina codhladh trom. Ina ghruaig a bhí an rúin agus ghearr sí píosa dá ghruaig agus thug sí é dó'n fhathach eile. Annsin thosaigh an troid idir na fathaigh agus mharbhuigheadh an fathach mór.
    Chuireadh san Gleann é agus tá dún timcheall is troichead slat ar fhaid ann. Tá sé cosamhail gur ins an áit a thuit sé a bhfuil sé curtha mar cíthear fuirm a chuirp agus a chinn ann fós. Tugtar Dún Domhnall air go an lá indiú.
    Bríghid Ní Mhóráin
    Tomás Ó Móráin