School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. I gCáruinn trí mhíle taobh thiar de Béal a Mhuirthid tá tobar beannuighthe ann. Áit deas iseadh é gan amh(ras). Tá dúmhca móra ann agus tá muiríneach (ag) fás sa dúmhaighe, agus cúpla míle taobh a.....de'n áit, tá an Fhairrge Mhór. Ins an tsean ai(msir) bheannuigh sagart dar b'ainm Liam Ó Cathái(n) an tobar ann. Ba le Protusúnach an talamh ar a raibh an tobar beannuighthe. Níor .......an Protustúnach gur bheannuigh an sagart an tobar cor ar bith. "Agus", ar seisean "Cé'n fáth a bheannuigheadh sé an tobar sin.....mó ná aon tobar ar bith eile , nach é an uisge céadhna a bhí ann roimhe is atá in a.....
    Bhéadh sé ag magadh 's a gáiridhe faoi na daoinibh a bhfeicfeadh s.....an tobar. Rinne sé íarracht ar é a dhú(nadh) acht theip air, mar thagadh na daoine san oidhche agus fosclóchad arís é. Sa deireadh b'éigin dó, iad a leigint teacht go dtí an tobar. Lá amháin dubhairt sé éis na
    Mícheál Ó Maolalaidh
    Máire Ní Maolalaidh