School: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. Lá amháin bhí fear agus a mhac amuigh ar an bhfairrge ag íasgaireacht. Chonnaic siad trí tonnaí móra ag teacht chucha. Dubhairt an t-athair leis an mac an sgian cos-dubh a chaitheamh ins an triíomhadh tonna agus muna gcuirfeadh sé an sgian ins an triíomhadh tonna go báthfaoi iad.
    Thug sé an sgian amach agus caith sé ins an triíomhadh tonna é agus tháinig siad abhaile slán. Domhnach amháin bhí siad ag imirt peile agus tháinig fear breágh láidir isteach ón bfairrge. Tháinig sé suas go dtí an bhfear a chaith an sgian ins an tonna an lá a bhíodar ag íasgaireacht.
    Dubhairt sé leis a chóta a chur air agus dul amach leis. Tháinig faithchios ar an bhfear acht dubhairt an fear a tháinig isteach ó'n bfairrge gan aon faitchios a bheith air, go gcuirfeadh ins an áit céanna arís é.
    Chuaidh na fir amach agus bhí gach duine ag feacaint ar na fearaibh ag siubhal amach
    .