School: Meenacahan (roll number 6063)

Meenacahan, Co. Donegal
Brigid, Bean Uí Eachthighearn

1. Scéal

Bhí fear ann aon uair amháin agus pósadh é.

Bhí fear an aon uair amháín agus pósadh é. Nuair a bhí sé tamall pósadh bhí iníon ann agus ina dhiaidh sin fuair an bhean bháis agus pósadh an fear arís. Agus bhí beirt iníon ag an mná sin. An iníon a bhí ag a chéad mná bhí sí níos deise ná na chailíní eile, agus chuir seo fearg mhóir orthu. Bhí fuath acu don chailín seo agus chuir said suas í go dtí an cnoic ag búachailleacht caorach. Ní thabhairfeadh said dadad le h- uthe. Aca’n lá tíghead caora dhubh chuig an chailín agus spréidheadh sé amach tábla bia agus dighe ag bhí an chailín ag fágala sháith le h- uthe.
    Chonaic máthair na gcailiní eile gur raibh an chailín seo ag éirigh reamhair agus dúirt sí leis a chuid iníon go raibh sí ag fhághail rud eginteacht ar an chnoc. Ar maidin lá ar na bharach chuir sí ceann óna iníon féin leis an chuig an chnoc. Tháinig an caora dubh agus chuir sé biorán oraondheachta i gceann an chailín agus thit sí ina chodladh, nuair as a bhí an cailín in a choladh spréid an caora amach tábla, bia agus dighe agus d’ith an chailín an sáith. Tháinig an chailín anuas ón chnoc agus dúirt sí lena mháthair nach bhfacha sí dadhadh. An dara lá chuir sí an cailín eile leithe a raibh trí súil aice. Tháinig an caora dubh agus rinne sé leithe mar a rinne sé leis an chéad cailín agus thit sí ina chodhladh as an t-súil a bhí ar chul a cinn. Bhí sí fosgailre agus chonaic sí an rud