School: Meenacahan (roll number 6063)

Meenacahan, Co. Donegal
Brigid, Bean Uí Eachthighearn

1. Scéal

Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé an bhocht. Bhí sé pósta bhí cúig duine cloinne aige. D’iarr an bhean air an bhó sin a thabhairt go dtí an t-aonach agus í a dhíol. Maidin amháin d’éirig an fear seo go luath agus d’imthig leis go dtí a t-aonach. Ach ma cuaidh féin níor díol sé. Nuair a bhí sé ag teacht a bhaile casadh gasúr air agus bhí fhios ag an gasúr go rabh an fhear séo bocht. Dubhairt an gasúr leis an fear seo go racadh sé féin go dtí teach an fir bocht agus cuaidh. D’iarr an gasúr ar an fhear teacht amach leis agus an muileán a tháisbeant dó. Cuaidh an gasúr síos go dtí an muileán thug leis dá mála plúir. Annsin táinig an muilteóir fadh leis agus dubhairt sé leis go dtearn sé sin go maith aréir. Caithfidh tú anocht dul agus dhá chaoraigh a tabhairt amach as páirc agus béid dhá fear ag amarch ort. Cuaidh an gasúr ag marcuidheacht ar chapall caith ceann de na fear oidreach thuit an gasúr ó’n capall agus leig sé air go rabh sé marbh. Annsin nuair a connaic an dhá fhear é d’imthig leobhta an méid a bhí in a cnamhaid. Annsin thug an gasúr leis an dhá caoraig táinig an muiltín suas fhadh leis ar maidhin rinne tú sin comh maith aréir caithfeadh tú gabhail anocht agus braileán atá faoi mé agus mo bhean é a tabhairt leis, maith go leor áirse an gasúr. Cupla lá roimh sin cuireadh fear beag fuair an gasúr an fear beag bí gunna ag an muileann nuair a leig an gasúr an fear beag síos an tseimléoir sgaoil an muilltin oidreach thuit an gasúr síos an tseimléoir shíol an fear gur a béid an gasúr a bhí ann. D’iarr an bhean ar é a chur táinig an gasúr eile isteach tharraingt sé leis an bhraileán annsin táinig an fear isteach agus lós sé cipín solas agus connaic sé go rabh an braileán ar siubhail. Cuaidh sé suas fhadh leis an gasúr ar maidín lá ár na barach agus marbh sé an gasúr.
    Áine Ní Mheadhachain
    Tamur, Co. Donegal